Duminică 29 noiembrie 2015 la Restaurant Pizzarella a avut loc cea de-a doua întâlnire Mentors Club Bacău cu tema “Lecţii care au schimbat vieţi”, unde au participat 17 persoane. Fiecare participant şi-a ales câte un cuvânt care îl defineşte iar printre acele cuvinte au fost: ambiţios, entuziast, fericit, curios, empatic, naţionalist şi sincer.
În cadrul întâlnirii s-au discutat câteva lecţii care au schimbat şi n-au schimbat vieţi cât şi despre paşii necesari pentru implementarea schimbărilor transformatoare.
1. Prima lecţie care schimbă vieţi este lecţia lui “nu pot”
Aceasta te loveşte încă din copilărie când, liber de prejudecăţi, încerci lucruri noi şi toţi cei din jur, chiar şi cei dragi, se asigură că vei şti multele motive pentru care nu poţi. De aceea câteodată trebuie să ştii să fii surd şi să îndrăzneşti în ciuda circumstanţelor, iar cu cât “nu pot”-ul depăşit va fi mai mare, cu atât va fi şi satisfacţia reuşitei
“Dacă faci ceea ce toată lumea face, nu eşti cu nimic diferit de toată lumea, însă dacă faci ceea ce puţini fac rişti să reuşeşti.”
În cazul în care sunteţi intoxicat psihologic cu virusul nu pot, trebuie să ştiţi că în realitate el este defapt nu vreau, iar acest lucru schimbă total prisma prin care trebuie să privim lucrurile. Următoarea dată când te vei surprinde spunându-ţi că nu poţi, aminteşte-ţi de ceea ce ai citit aici, fii sincer cu tine şi recunoaşte amânarea voită prin care defapt nu vrei să poţi.
Lecţia lui “nu pot”, chiar dacă este una dificilă, împinge pe fiecare spre evoluţie, de aceea trebuie să avem curajul şi determinarea să transformăm energia “nu pot”-ului în ambiţie care să ne alimenteze motivaţia reuşitei şi credeţi-mă că se poate ! Trebuie doar să vrei !
2. Cea de-a doua lecţie care schimbă vieţi este lecţia răbdării
Prea mulţi vor ca schimbarea să aibă loc peste noapte, lucru care este nerealizabil. Este ca şi cum ai planta un copac, şi i-ai pune o cisternă de apă crezând că va ajunge la maturitate în aceeaşi zi.
“Fiecare are ritmul lui de creştere, iar acesta trebuie onorat cu timpul potrivit.”
Totuşi putem schimba un lucru peste noapte, iar acesta este direcţia în care ne îndreptăm. Dacă locul în care te afli în prezent este nesatisfăcător, este clar că direcţia în care ai mers până acum nu este cea mai bună variantă. De aceea trebuie să ne oprim, să găsim îndrumători (mentori) care să ne propage într-o nouă direcţie.
3. Lecţiile care n-au schimbat vieţi sunt cele care vin de la oamenii care nu trăiesc ceea ce învaţă
Trăim în secolul informaţional cu cea mai multă informaţie disponibilă online, niciodată în istorie omenirea nu a avut acces la un volum aşa de mare de informaţii şi ritmul creşterii este copleşitor. În această mare aglomeraţie, trebuie să avem propriile filtre de ghidaj iar unul dintre aceste filtre este să priveşti cine este autorul din spatele sfatului, a cărţii sau a seminarului. Trăieşte el propriile lui sfaturi? Dacă nu poate ar trebuie să cauţi o persoană mai autentică căruia să-i dăruieşti atenţia şi voinţa ta…
Vreau să pun în antiteză două întâmplări din experienţa proprie:
i) Lucram într-un birou alături de un coleg care zilnic asculta muzică în birou la un nivel sonor exagerat. Când plecam de la serviciu era ca după o zi de tortură psihică intensă. Acasă citeam cartea “Liniştea vrobeşte” de la un autor spiritual pe nume Eckhart Tolle care spunea că omul poate trece dincolo de sunet găsind astfel liniştea interioară chiar în mijlocul haosului. L-am crezut pe cuvânt, şi timp de o săptămână am încercat din răsputeri să trec de sunetul chinuitor de la servici şi să-mi găsesc aşa zisa linişte interioară. Credeţi că a funcţionat? Clar că nu, pentru că e doar filozofie fără substanţă. Până la urmă a trebuit să-l conving pe coleg să asculte la căşti cât de tare vrea căci altfel nu era decât o perioadă de timp până urma să plec la sanatoriu.
ii) O altă experienţă total opusă celei de mai sus, a fost în momentele când căutam mentori spirituali pentru dezvoltarea sufletului. Fiind atât de mulţi, am căutat o perioadă bună. Totuşi după multe lecţii iluzorii ca cea de mai sus, căutarea mea a fost împlinită în momentul când l-am găsit pe cel care a spus: “Eu sunt calea adevărul şi viaţa”. Sper că aţi recunoscut cuvintele pentru că aparţin lui Isus Hristos. Acela a fost punctul marcant din viaţa mea când mi-am găsit calea, am descoperit adevăruri reale care puse în practică mi-au schimbat viaţa oferindu-i o nouă dimensiune.
“Adevărurile spirituale nu au vârstă, iar odată descoperite te vor purta pe culmi nebănuite. Este datoria fiecăruia dintre noi de a le căuta sincer şi din toată inima.”
Paşii necesari pentru implementarea schimbărilor transformatoare:
1. Decizia
Totul începe cu o decizie proprie puternică luată înăuntrul tău. Nimeni nu poate opri un om care şi-a promis cu toată puterea că de acum încolo lucrurile se vor schimba pentru el. Aceasta este decizia de a plăti preţul transformării.
2. Viziunea
Cum vrei să arate viaţa ta dacă ai reuşi să faci toate schimbările dorite? Viziunea este cea care îţi oferă motivaţie constantă de care vei avea nevoie şi dorinţa arzătoare de a-ţi atinge obiectivele.
3. Planul
Ca să atingi o destinaţie trebuie să ştii încotro te îndrepţi. Foarte mulţi oameni nu au obiective scrise fapt pentru care mereu aleargă după altceva. Poate că ştii clar ce vrei astăzi, însă îţi vei mai aminti peste o săptămână, o lună, un an? Cum îţi vei putea măsura progresul drumului dacă îţi lipseşte harta? Cumpără-ţi o agendă deosebită şi transform-o într-un instrument puternic de planificare strategică care să te ghideze în direcţia visurilor tale.
4. Acţiunea
Odată ce vrei şi ştii ceea ce ai de făcut nu-ţi rămâne decât să treci la treabă. Acţiunea care generează activitate perseverentă este precum un tanc care înaintează greu… dar sigur.
În final
Ţineţi minte două categorii de oameni pe care trebuie să-i ţinem lângă noi în călătoria noastră pe acest pământ, aceştia sunt:
a) mentorii ce trebuie să ne fie modele de urmat şi
b) prietenii care să ne încurajeze şi să ne susţină în momentele grele.
Învaţă. Practică. Fii mentor.