Duminică 10 ianuarie 2015, ora 16:00 a avut loc cea de-a treia întâlnire Mentors Club Bacău cu tematica „Victorii personale” unde au participat 12 persoane entuziasmate de gândul victoriilor personale.
În cadrul acestui articol vom vorbi despre ce sunt victoriile personale şi ce factori ne duc către victorii personale.
1. Ce este o victorie personală?
Cel mai simplu şi mai profund răspuns a venit de la dl. Ciprian Gherghescu care a spus:
Victoria personală este atunci când câştigi o luptă pe care o porţi cu tine însuţi
Acest lucru este simplu de înţeles însă nu este şi uşor de făcut. Se spune că lupta cu tine însuţi este cea mai grea, însă atunci când o câştigi, reuşeşti să ajungi acolo unde puţini oameni ajung.
Victoriile personale au un „efect de domino” pentru că atunci când câştigi o victorie cu tine însuţi, nu este atât de important cât de mare este victoria, ci important este cine ai devenit în timp ce ai câştigat acea victorie. Astfel o victorie duce la următoarea, până când într-un final te vei trezi cu un portofoliu impresionant de victorii. Atunci este acel moment în care cei din jurul tău văd rezultatele tale şi zic „cu ce uşurinţa face el lucrurile”, când defapt numai tu ştii câte bătălii ai dus ca să ajungi în acel punct.
2. Ce duce la o victorie personală?
Obţinerea victoriilor personale este o combinaţie între mai mulţi factori pe care noi toţi trebuie să-i avem în vedere dacă ne dorim rezultate. În continuare voi enumera şase factori care au fost discutaţi în cadrul întâlnirii:
a) încrederea în sine – credinţa că poţi
Încrederea în sine este primul pas la care trebuie să lucrezi. Nici un om nu este capabil să facă nimic dacă pleacă din start cu ideea că nu este capabil, că nu va reuşi, că este prea greu. Trebuie să ne găsim curajul interior şi să acţionăm.
Dacă crezi că poți, sau crezi că nu poți, în ambele cazuri ai dreptate – Henry Ford
Eu personal îmi iau încrederea în mine prin explorarea poveştilor de succes a celor care au reuşit înaintea mea, în domeniul meu sau în domenii conexe. Astfel mi-am dezvoltat propria filozofie de viaţă care spune:
Poţi realiza tot ceea ce alţii au realizat cu singura condiţie de a face ceea ce ei au făcut ca să ajungă la acea realizare.
În alte cuvinte, dacă vrei să atingi succesul, priveşte la oamenii care au atins deja succesul pe care şi tu ţi-l doreşti şi începe să faci ceea ce ei fac, astfel doi oameni care urmează acelaşi drum vor ajunge inevitabil la aceeaşi destinaţie, singura întrebare care mai rămâne fiind „când?”
b) perseverenţa – a nu te da bătut
Cu toţii ştim foarte bine cât de simplu este să te apuci de ceva şi să nu-l duci la capăt. Perseverenţa reprezintă o cheie importantă în drumul nostru către victorii personale.
Copacul nu creşte vizibil, totuşi dacă el primeşte periodic apă, soare şi căldură, în câţiva ani ne trezim în curte cu un pom frumuşel de ale cărui fructe ne putem bucura. Este cel mai bun profesor despre perseverenţă. În societatea care evoluează rapid, de multe ori uităm că fiecare are ritmul lui de creştere, iar când privim la alţii cât de repede fac anumite lucruri ne demoralizăm şi abandonăm propria perseverenţă.
În acele momente grele când lucrurile parcă nu s-au schimbat să ne amintim de copac şi să ne continuăm activitatea cu perseverenţă până în ziua când vom obţine rezultatele multe dorite.
c) ambiţia – flacăra dorinţei personale
Ambiţia este acel sentiment care răspunde la întrebarea „cât de mult îti doreşti?”. Este un răspuns fără cuvinte dar cu o vibraţie extraordinară care de multe ori reuşeşte să mişte omul pe interior. Când acest lucru se întâmplă alături de ceilalţi factori descrişi în acest articol, omul găseşte resursele necesare să treacă orice dificultate spre a atinge victoria personală.
Prezenţa ambiţiei este strâns legată şi ne duce căte următorul factor care este:
d) autodepăşirea – ieşirea din zona de confort
În momentul în care îţi doreşti ceva suficient de mult, nimic nu te va mai putea opri. Astfel vei ieşi din zona ta de confort, acel loc în care te simţi confortabil din punct de vedere emoţional, şi vei îndrăzni să explorezi noi orizonturi, proces prin care vei atrage inevitabil noi oportunităţi care până atunci ţi-au fost necunoscute.
Orice om care nu are ambiţia să se autodepăşească este sortit unei vieţi de mediocritate, pentru că omul este făcut de aşa natură încât împingerea limitelor proprii îl face să crească în căi nebănuite. Numai urcând muntele, poţi ajunge să te bucuri de priveliştea de sus, însă urcarea este primejdioasă şi cărarea nu este întotdeauna vizibilă, dar se merită drumul? cu siguranţă!
e) viziunea – claritatea a ceea de doreşţi în viitor
Principiul viziunii este simplu, ca să ştii încotro să apuci, trebuie să ştii unde vrei să ajungi.
Acum probabil te întrebi: „Şi dacă nu ştiu încotro vreau să ajung, dacă destinaţia mea este greşită?” Ei bine aici este locul în care puterea imaginaţiei îşi face simţită prezenţa. Prin prisma experienţelor trăite, noi oamenii, pute proiecta în viitor locul unde am dori să fim; idealul spre care tindem. Iar fiecare ideal este diferit în funcție de experienţele trăite. De aceea fiecare ar trebui să aibă propria sa viziune, chiar dacă unele elemente pot fi împrumutate de la alţii, în final viziunea ta de viitor îţi va aparţine şi va trebui să fii atent să-ţi ghidezi paşii în acea direcţie. De aceea vă sfătuiesc ca viziunea să o scrieţi şi să o consultaţi periodic. Ea evoluează odată cu noile experienţe de viaţă trăite, iar dacă nu e scrisă şi revizuită, aceasta va fi într-o permanentă schimbare, producând un sentiment de frustrare.
f) credinţa – forţa nevăzută care lucrează pentru tine
Tot universul este guvernat de legi, unele pe care le vedem şi altele pe care nu. Chiar dacă nu se văd acest lucru nu înseamnă că ele nu există. Credinţa înseamnă încredea neclintită în lucrurile adevărate care nu se văd. Explorarea acestor legi nevăzute este responsabilitatea fiecărui om, pentru că în ciuda faptului că nu pot fi văzute, ele pot fi experimentate. Doar că nimeni nu le poate experimenta pentru tine, ci tu însuţi trebuie să-ţi lucrezi propria-ţi credinţă şi să creşti în maturitatea folosirii ei.
Cred din adâncul inimii că fiecare om a fost lăsat pe pământ de Dumnezeu cu anumite daruri şi un scop unic pe care doar el îl poate duce la capăt. Aceasta este una din credinţele mele fundamentale.
Care sunt credinţele tale? De unde ştii că ele sunt adevărate şi nu iluzorii? Sunt ele sănătoase pentru tine şi cei din jur?
Te invit la următoarele evenimente Mentors Club să ne cunoaştem şi să explorăm împreună complexitatea vieţii.
Detalii despre urătoarele evenimente le poţi găsi atunci când apar pe Pagina de Facebook Mentor Academy.
Învaţă. Practică. Fii mentor.