Inteligenţa nu se vinde, nu se cumpără. Se poate ajunge însă într-o modalitate mai ușoră la ea? S-ar putea să ţi se pară de necrezut, însă, pentru a deveni mai inteligent nu este nevoie de un mare consum de timp și energie. Totul poate fi mai ușor decât crezi, dacă voinţa și dorinţa de a cunoaște te însoţesc zi de zi. Există o serie de opţiuni prin care ne putem face învăţarea mai plăcută.
1. Scopul folosirii timpului petrecut pe internet
Alege să îți folosești timpul petrecut pe internet având în minte cel puţin două sau trei scopuri: îmbogăţirea culturii generale, ascultarea de discursuri motivaţionale, precum Ted talks, sau învăţarea/exersarea unei limbi străine. Internetul nu înseamnă doar verificarea reţelelor de socializare sau vizualizarea pozelor cu animăluţe drăguţe și amuzante. Acesta ne poate ajuta mult mai mult decât am putea crede noi. Este precum o carte, o carte ce așteaptă să-i fie răsfoite filele pentru a-și spune povestea și pentru a ajuta.
2. Scrie
Scrie despre fiecare lucru pe care îl înveţi. Nu trebuie să fie un roman, însă simpla reflectare la cunoștinţele acumulate și notarea câtorva idei, te vor ajuta să îţi întipărești mult mai bine cele învăţate.
3. Fă o listă cu lucruri pe care le-ai făcut
Ȋncepe prin a urmări ceea ce ai realizat, mai degrabă decât ceea ce ai de îndeplinit. Știm cu toții acele zile în care alergi toată ziua crezând că faci o mulţime de lucruri, însă când ajungi acasă complet epuizat îţi dai seama că de fapt ziua a trecut, iar tu nu ai realizat cu adevărat ceva constructiv.
Uneori, o listă cu “de făcut” nu te va ajuta neapărat să fii mai productiv, în cazul unor persoane producând mai degrabă anxietate. Da, această listă ne amintește de lucrurile pe care le avem de făcut, însă poate fi percepută și ca un instrument cicălitor. Astfel, atunci când scrii sarcinile pe care le-ai îndeplinit deja, te va ajuta să te gândești la ce ai reușit să realizezi și te va ajuta să fii mai productiv cu sarcinile ce urmează.
4. Joacă-te
Nu, nu ești prea mare pentru asta. Nimeni nu este. Jocurile de societate și puzzle-urile nu sunt doar distractive ci reprezintă o foarte bună modalitate de a-ţi antrena creierul. Scrabble, șah, Activity, Dixit sau Catan sunt doar câteva dintre jocurile care te vor ajuta să realizezi acest lucru.
5. Petrece-ţi timpul cu prieteni isteţi
Poate la început te vei simţi puţin incomod pentru că va trebui să alegi cu cine petreci timpul, însă reprezintă una dintre cele mai rapide modalităţi de învăţa multe lucruri noi și utile.
Dacă eşti cel mai deştept de pe strada ta, schimba strada…
6. Citește calitativ
Nu numărul cărţilor te aduce într-un top, ci calitatea lor. Dacă nu știi ce cărţi ai putea citi, ar fi indicat să te documentezi înainte sau să întrebi persoane specializate în diferite domenii.
7. Explică-le celorlalţi
Albert Einstein spunea: ,,Dacă nu poţi explica ceva unui copil de șase ani, atunci nici tu nu ai înţeles.” Fii sigur că ai înțeles tu însuți ceea ce crezi că ai învăţat și că informaţiile acumulate au rămas cu adevărat în memorie prin încercarea de a le explica celorlalţi. Este destul de ușor să acumulăm cunoștinţe, însă este mai important să fim capabili să reţinem și să asimilăm acele cunoștinţe și să le explicăm și celorlalţi.
8. Implică-te în diverse activităţi noi
Steve Jobs a abandonat facultatea după doar un semestru, el continuând să urmeze unele cursuri precum cele de caligrafie. Jobs a declarat ulterior: ,,Dacă aș fi renunţat la acel curs în facultate, Mac n-ar fi avut niciodată fonturi multiple sau proporţional distanţate”. Cursul respectiv putea părea irelevant la acel timp, însă abilităţile de design învăţate i-au fost de mare folos. Niciodată nu știi care dintre lucrurile învățate îţi vor folosi în timp. Trebuie să încerci lucruri noi și să aștepţi să vezi cum se conectează cu restul experienţelor tale, în timp.
Închei cu o provocare: Nu crede ce ai citit mai sus, experimentează.
Articol preluat de pe respirotime.ro
Surse: inc.com, idonethis.com, quora.com
Învaţă. Practică. Fii mentor.